Dorn therapie bij rug, nek en schouder klachten

Dorn methode / Breuss  ‘De zachte werveltherapie’

De Dorn methode behoort tot de manuele therapieën, en wordt steeds vaker ingezet door masseurs, fysiotherapeuten en artsen.  De Dorn therapie is een methode waarbij op een een zachte en eenvoudige manier de wervels en gewrichten weer in het gelid worden gekregen. Deze methode is een zelfhulp methode wat zelf kan worden toegepast wanneer klachten verergeren zoals in stress situaties. De methode is te vergelijken met manuele therapie en chiropractie met dat verschil dat de cliënt het eigenlijke werk doet en niet een apparaat of de behandelaar. De benadering van dorn therapie zoals de opening dit doet is dat de klacht altijd een dieper liggende oorzaak heeft. Het is duidelijk dat scheefstand in de wervels en gewrichten niet alléén klachten aan het bewegingsapparaat veroorzaken maar ook de inwendige organen en zelfs de psyche worden door de scheefstand beïnvloed.
Geschiedenis van Dorn therapie
Deze methode is uitgevonden door Dieter Dorn uit  Zuid-Duitsland. Hij heeft op dat moment een landbouwbedrijf en een zagerij. Wanneer hij begin jaren 80 een aanval van spit krijgt zoekt hij naar hulp. Een oude man uit een nabij gelegen dorp helpt hem verbazingwekkend snel van de pijn af. Dorn is zo onder de indruk dat hij de methode van de man verbeterd en zijn eigen therapie ontwikkelt gebaseerd op deze behandeling.
Nu is de Dorn therapie methode m.n. in de Duitstalige landen wijdverbreid en vele fysiotherapeuten werken met Dorn therapie . Gelukkig worden ook in Nederland op meerdere plaatsen cursussen gegeven voor belangstellenden en fysiotherapeuten. Het aantal behandelaars is de laatste jaren dan ook flink toegenomen.